BG
BG EN

Какво е анаеробно кафе и защо има неповторим аромат и вкус

Какво е анаеробно кафе и защо има неповторим аромат и вкус

Какво е „Анаеробно кафе“?

Пекарна за кафе DIO: Всъщност анаеробно кафе е кафе с анаеробен процес на обработка, който се прави веднага след събиране на реколтата кафе от дърветата. Най-общо казано кафето с анаеробен процес е прясно обрано кафе, което се оставя да ферментира в среда без кислород.

Това е нов метод за обработка, който през последните години е обект на експерименти от страна на много производители на кафе. Целта е да бъде обработено кафето по начин, който ще развие максимално неговите вкусове и аромати.

Ферментацията в процеса на сушене на кафе не е нещо съвсем ново. При „натуралният“ и „меденият“ процес на сушене на кафето също има лека ферментация. При тези процеси обаче кафето ферментира в богата на кислород среда. Процеса на ферментация е по-кратък и не напълно завършен, в резултат на което захарите от плода се абсорбират по-слабо. А именно захарите са това, което помага да се развие вкусът, с който кафето е известно. Ферментацията е ключът към развиването на правилните нотки във вкусът на кафето. Може да се каже, че подобно на виното и при кафето процесът на ферментация и зреене са факторите оформящи вкуса. Една малка грешка, означава цялата партида кафе да бъде съсипана, а от друга страна добрият контрол на ферментацията създава неповторимите вкусове.

 

Анаеробен процес на обработка на кефе

 

Пекарна за кафе DIO: Разбира се първата стъпка е събирането на реколтата от кафе. Процесът е ръчен, като в някои части на света това се извършва само от жени, така наречените „женски проекти“.

След като плода вече е обран от дърветата следва механичното отделяне на „зърното“ кафе от самият плод.  При този процес се отделят ципата на „черешата“, плода (месестата част, която обвива зърното) и самото зърното кафе. Плода се пюрира и се поставя в метални силози заедно с зърната кафе.

Тази част от процеса е най-вълшебният момент, тъй като производителят може да предпочете да добави допълнителни вкусове към пюрето като подправки или други плодове. По този начин може да моделира, да развие различни вкусови профили, нещо което наистина не можете да бъде направено чрез другите познати процеси на сушене.

Следващият етап, анаеробният започва когато пюрето бъде направено, то се излива върху всички семена, смесва се. Това е момента в който резервоарът се запечатва херметически. Някои производители напълно премахват кислорода. Ако обаче резервоарът е запечатан правилно, това не е изискване. Процесът на ферментация ще превърне този кислород в CO2 (въглероден диоксид), така че кислородът така или иначе ще изчезне доста бързо.

Процесът на ферментация отнема обичайно от 24 часа до 200 и повече часа, като може да бъде по-малко или повече. Колко време ще отнеме зависи от това, което производителят се опитва да направи. Процесът на ферментация се следи стриктно, проверява се киселинността на ферментиращата смес. Може да бъдат добавени допълнителни добавки към сместа, за да балансират всичко и да създадат по-последователен вкус.

Едно от основните предимства на анаеробния процес на приготвяне на кафе е, че производителят има много по-голям контрол върху процеса на ферментация. Те получават контрол, за който бихте могли да мечтаете при нормално ферментиране на кафе.

Това означава, че вкусът на кафето, след като процесът е закован, трябва да бъде доста последователен. Никога няма да бъде повлияно от външната среда, качеството на въздуха или колко е горещо. Всичко това може да попречи на вкуса на нормалното кафе.

Ако разгледате анаеробното кафе, ще видите, че ферментиращото кафе често се проверява, целта е да помогнат за поддържане на правилните нива на PH. Това е, което създава този последователен и мек вкус.

 

Какъв е вкусът на анаеробното кафе?

 

Пекарна за кафе DIO: Поради начина, по който се прави анаеробно кафе, то има различен вкусов профил от кафето с разпространеният „мокър процес“ (измита ядка).

Както вероятно се досещате, процесът на приготвяне на анаеробно кафе означава, че то ще се развива, обогатява пт собствените си плодови сокове. Това позволява на вкусовете да попият по-дълбоко и интензивно в ядката.

Резултатът е кафе на зърна с много по-плодов вкус, отколкото обикновено получавате от кафето.

В действителност, анаеробното кафе може да има разнообразие от различни вкусове в зависимост от добавките, които са били вложени при зърната, както и от времето на ферментация.

Повечето анаеробни кафе са малко по-кремообразни, нежни, няма я горчивината,  появява се нов по-богат вкус надскачащ познатият вкус на кафе! Анаеробното кафе което може да се оприличи на винена шара. Сладките, плодови вкусове ще бъдат много по-изявени. Някои хора оприличават вкуса с грозде, череши, дори и мандарина.

Къде може да намерите анаеробно кафе

Пекарна за кафе DIO е първата българска пекарна за кафе, където можете да намерите кафе от Колумбия Хуила с анаеробен процес на обработка.

Освен невероятно кафе DIO е гаранция за автентичност на произхода, както и за правилно изпичане, което да развие максимално вкусовете. Всяко кафе се изпича в малки партиди на място пред очите на клиентите.

 

Заповядайте в нашата скромна пекарна за кафе в гр. Варна, кв. Чайка, бл.193.

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък (за четвърта поредна година)

29 май 2023 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за четвърта поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“. Защото „екология“ не е просто модерна дума, а начин на мислене, запазващ природата и храната чисти. Нашата цел не е просто да съберем определено количество утайка, кампанията е по-скоро възпитателна за децата, идея за един по-различен начин на мислене и не на последно място да ни накара да се замислим всъщност колко ресурси имаме и колко ресурси пилеем.

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък (за трета поредна година)

26 юни 2022 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за трета поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“. От 1-ви юли до 1-ви октомври можете да донесете пред Пекарна за кафе DIO събраната от Вас утайка от кафе.

Какво означава „Специално кафе” (Specialty coffee)

23 октомври 2021 За пръв път терминът „Специално кафе“ (Specialty coffee) е използван през 1974 г. от Erna Knutsen в соисанието „Tea & Coffee Trade Journal“. Тя използва терминът „специално кафе“, за да опише впечатляващи кафета. При тези оценки е широко приетата дефиницията и скалата за оценка за кафетата, като едно кафе може да се нарече „Специално кафе“ (Specialty coffee) само  ако е оценено с минимум 80 точки или повече по 100-точкова скала. Кафето с оценка 90–100 е оценено Изключително (Outstanding) , кафето с оценка 85–89,99 е оценено с отлично (excellence), а кафето с оценка 80–84,99 е оценено с много добър (Very good).

Кампанията „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!“ завършва с изложба на арт инсталации от чували за кафе

16 октомври 2021 Тази година кампанията за събиране на утайка от кафе, проведена под мотото "Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!" беше закрита с изложбата "Духът на кафето".

Как да си приготвите судено кафе COLD BREW ?

17 юли 2021 COLD BREW -рецепта за студено кафе. Вече е лято и жегите ни обгръщат! А можем ли да се разхладим с кафе? ДА! Прочети повече:

Какво означава RED CATUAI кафе?

17 юли 2021 Какво означава RED CATUAI кафе? Това е специално създаден през 70-те години сорт кафе, използвани са два сорта кафе Mundo Novo и Caturra... Прочетете повече:

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък

1 юли 2021 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за втора поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“...

Весела Коледа

25 декември 2020 Пекарна за кафе DIO пожелава светла и щастлива Коледа на всички почитатели на кафето!

DIO - Любимото кафе на лъвовете

7 ноември 2020 Пекарна за кафе DIO предлага най-добрите африкански кафета. DIO е одобрено от лъвовете!

Процеси на сушене на кафето

7 ноември 2020 Има три основни процеса по които кафето се суши, това са измит, натурален и меден процес. Washed coffees / Natural / Honey

Отбелязваме Международния ден на кафето

1 октомври 2020 1-ви октомври международен ден на кафето

Върхът на кафето в България, DIO

26 септември 2020 Най-високият връх на кафето в България! DIO покори най-високият връх в България, сърцата на всички, които го опитаха!

Как да изберете Вашето кафе?

13 септември 2020 Няколко идеи как да изберете своето кафе.

Правилното съхранение на кафето запазва неговият аромат

13 септември 2020 Съвет как да съхранявате кафето си.

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!

13 септември 2020 Кампания на Пекарна за кафе DIO за събиране на утайка от кафе.