Производството на кафе в Боливия винаги е било сравнително ниско. Производството достига своя връх през 1990 г., когато страната изнася 125 000 торби (което е еквивалентно на годишното производство на една голяма ферма в Бразилия).
Историята на боливийското кафе започва с испанското колониално присъствие в региона. Страната е била испанска колония от средата и края на 1500 г. до началото на 19 век, преди да обяви независимост през 1825 г.
Приблизително по същото време, в края на 18-ти и началото на 19-ти век, кафето е въведено в страната. За първи път се появява в Юнгас: плодородна, тропическа област с голяма надморска височина по източните склонове на боливийските Анди.
Въпреки че робството не е било официално практикувано, коренното население на страната исторически е било подложено на робство и дългово робство, като техният труд е бил използван за отглеждане на кафе.
През 1800 г. и в началото до средата на 1900 г. производството на кафе е ограничено в Боливия. Малките количества кафе, които остават за консумация след износа, обикновено се ползват изключително от елита на страната.
Мащабното отглеждане на кафе се извършва едва през 20-те години на миналия век, като в средата на 20-ти век се провеждат допълнителни селскостопански реформи.
Вид: Арабика
Сорт: Java
Надморска височина: 1700м.
Ниво на изпичане: MEDIUM
Произход: Bolivia, Regione di Loa
Ферма: Carmelo Yujuira
LOT 23/24
Процес на сушене: Sun dried
Качество: Специално кафе / Specialty coffee - excellence
SCA SCORE 89.25
Основни вкусове: Карамел, фурма, карамелизирана смукиня.
(Отстъпката важи само за категория кафе.)