Пекарна за кафе DIO покори повече от най-високият връх в България, DIO покори сърцата на всички, които го опитаха!
За връх Мусала:
Мусалà е най-високият планински връх в България и на целия Балкански полуостров. Надморската височина на връх Мусала е 2925,4 m, измерена от равнището на пристанище Варна. По-висок е с 8 m от връх Митикас в планината Олимп (Гърция) и с 11 m от връх Вихрен в планината Пирин (България). Мусала има топографска значимост от 2473 m, което го подрежда на 7-о място в Европа.
Името на върха е останало от времето на Османското владичество. Предишното наименование на върха не е запазено. Според някои схващания сегашното име произлиза от арабското „мусаллах“ – „пътят към Бога“ или „място близо до Бога“, „място за молитва“, „молитвен връх“. „Мусалла“ се нарича също камъкът, върху който се полагат покойниците в джамията. Според други виждания произходът на името е от арабското „мусалат“, означаващо „доминиращ“, „господстващ“. От 21 декември 1949 г. до 1962 г. върхът и високопланинската метеорологична наблюдателница се казват Сталин, на името на съветския диктатор Йосиф Сталин.
Мусала се намира в източните дялове на Рила планина, недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 km от София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най-много от планинари от България и съседните страни. На върха са изградени метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН и Базовата екологична обсерватория „Мусала“ на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН.
Връх Мусала е изграден от палеозойски гранит, прорязан с гранитпорфирни жили. Има планинско-ливадни почви. Покрит е главно с алпийска растителност. В южната част на масива му има хубави планински пасища („чалове“). Забележително е разнообразието на флората, включваща някои интересни дървесни видове, и фауната; това е и добро място за наблюдение на птици.
29 May 2023 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за четвърта поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“. Защото „екология“ не е просто модерна дума, а начин на мислене, запазващ природата и храната чисти. Нашата цел не е просто да съберем определено количество утайка, кампанията е по-скоро възпитателна за децата, идея за един по-различен начин на мислене и не на последно място да ни накара да се замислим всъщност колко ресурси имаме и колко ресурси пилеем.
26 June 2022 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за трета поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“. От 1-ви юли до 1-ви октомври можете да донесете пред Пекарна за кафе DIO събраната от Вас утайка от кафе.
23 October 2021 За пръв път терминът „Специално кафе“ (Specialty coffee) е използван през 1974 г. от Erna Knutsen в соисанието „Tea & Coffee Trade Journal“. Тя използва терминът „специално кафе“, за да опише впечатляващи кафета. При тези оценки е широко приетата дефиницията и скалата за оценка за кафетата, като едно кафе може да се нарече „Специално кафе“ (Specialty coffee) само ако е оценено с минимум 80 точки или повече по 100-точкова скала. Кафето с оценка 90–100 е оценено Изключително (Outstanding) , кафето с оценка 85–89,99 е оценено с отлично (excellence), а кафето с оценка 80–84,99 е оценено с много добър (Very good).
16 October 2021 Тази година кампанията за събиране на утайка от кафе, проведена под мотото "Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!" беше закрита с изложбата "Духът на кафето".
5 September 2021 Анаеробно кафе е кафе с анаеробен процес на обработка, който се прави веднага след събиране на реколтата кафе от дърветата. Най-общо казано кафето с анаеробен процес е прясно обрано кафе, което се оставя да ферментира в среда без кислород.
17 July 2021 COLD BREW -рецепта за студено кафе. Вече е лято и жегите ни обгръщат! А можем ли да се разхладим с кафе? ДА! Прочети повече:
17 July 2021 Какво означава RED CATUAI кафе? Това е специално създаден през 70-те години сорт кафе, използвани са два сорта кафе Mundo Novo и Caturra... Прочетете повече:
1 July 2021 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за втора поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“...
25 December 2020 Пекарна за кафе DIO пожелава светла и щастлива Коледа на всички почитатели на кафето!
7 November 2020 Пекарна за кафе DIO предлага най-добрите африкански кафета. DIO е одобрено от лъвовете!
7 November 2020 Има три основни процеса по които кафето се суши, това са измит, натурален и меден процес. Washed coffees / Natural / Honey
1 October 2020 1-ви октомври международен ден на кафето
13 September 2020 Няколко идеи как да изберете своето кафе.
13 September 2020 Съвет как да съхранявате кафето си.
13 September 2020 Кампания на Пекарна за кафе DIO за събиране на утайка от кафе.