Етиопия, родината на кафето арабика, може да произвежда само 3-4% от световното предлагане на кафе, но разнообразието от характери, произтичащи от този произход, е поразително. От многото райони за отглеждане на кафе в страната, няколко се открояват от тълпата със своите силно отличителни профили на чаши.
Сред тях е Lekempti, който получава името си от пазарния град Nekemte, откъдето минава цялото кафе, отглеждано в района. Местоположението на Nekemte като гореща точка за търговия е идеално. Оживеният град се намира в центъра на пътната мрежа, която обхваща югозападна Етиопия. Много много обичани етиопски кафета са известни със своята ярка киселинност, но кафето Lekempti е ценено заради по-меката си киселинност, баланс и деликатни плодови вкусове. Кафето Lekempti се отглежда предимно във Welega, провинция на запад от Адис Абеба, където кафето се отглежда предимно в гори или полу-гори и се обработва естествено. По-голямата част от населението във Welega е от етническата група Oromo, призната за първите хора, култивирали кафе, и има дълга история с растението, което се преплита дълбоко с културата на Oromo.
Вид: Арабика
Надморска височина: 2100м.
Ниво на изпичане: LIGHT
Произход: Ethiopia
Ферма: Welega
LOT 24
Процес на сушене: Natural
Качество: Специално кафе / Specialty coffee - excellence
SCA SCORE 86
Основни вкусове: Mатча, карамел, фини подправки и сочен аромат на манго.
(Отстъпката важи само за категория кафе.)