Какво означава RED CATUAI кафе?

Какво означава RED CATUAI кафе?

Какво означава RED CATUAI кафе?

Едно от най-хубавите неща в това да пиете кафе DIO е изследването на разнообразието от вкусове, аромати и текстури, които можете да извлечете от обикновеното зърно кафе. Но знаете ли, че от уникалните характеристики на сорта до печенето и приготвянето, се развиват различни вкусови качества, които можете да откриете само в една чаша кафе DIO.

С тази статия ще открехмен малко вратата към света на кафето DIO. Ще споменем произхода и профила на печене на подбраните от DIO сортове. Когато знаете повече за това откъде идва кафето DIO и как се отглежда, можете да otkriete един нов свят, светът на кафето. Разберете какво прави Red Catuai толкова уникален:


За сорта Red Catuai

Създадено в Бразилия през 1949 г., сорта кафе Red Catuai е нещо средно между високопродуктивния "Mundo Novo" и компактните сортове "Caturra". След години на развитие и проучване в "Instituto Agronomico" в Сао Пауло, Бразилия, Red Catuai е пуснат за отглеждане в Бразилия през 1972 г. и все още се отглежда широко в страната.
През 70-те и 80-те години Red Catuai е засаден и тестван в Хондурас, Гватемала и Коста Рика, Никарагуа, където и до днес остава важен сорт.

Червените кафени дървета са полуджудже, така че не растат високи и образуват гъсти живи плетове, които са по-лесни за отглеждане и събиране на реколтата. Той също така дава висок добив на плодове и расте добре на силно слънце и на по-голяма надморска височина, което го прави идеален сорт за определени райони.

За да се развие вкуса, RED CATUAI се нуждае от майсторско изпичане

Известно е, че Red Catuai има различни вкусови качества и сензорни свойства в зависимост от това къде е отглеждан и как е печен. Red Catuai е кафе с леко тяло, докоснато от гладко, сладко покритие с нотка на кардамон. Когато опознаете добре вкуса на кафето Red Catuai, може да откриете нотки на шоколад, мед, бадем и други топли подправки като индийско орехче.

Отглеждащите този сорт кафе и ние от DIO препоръчваме светло до средно печенe, за да се разкрият най-добрите качества на Red Catuai.

Можете да приготвите Red Catuai, като използвате някой от любимите си методи за приготвяне на кафе. Ние от DIO можем да Ви препоръчаме да използвате метода "cold brew" или "студено приготвяне", защото той придава приятни вкусове на шоколад и ядки, които допълват останалите нюанси във вкуса, създадени от профила на печене.

 

Ето как да приготвите прекрасно cold brew у дома:

 

Нужни са Ви:
- стъклена бутилка с обем 1л;
- 200 грама едро смляно кафе от Пекарна за кафе DIO;
- 1 литър минерална или преварена (студена) вода;
- 50мл. кондензирано мляко.

Поставяте едро смляното кафе в бутилката, добавяте вода със стайна температура. След което слагате бутилката с кафе и вода в хладилника за 24 часа.
След 24 часа можете да сипете от напитката в чаша с лед и да добавите малко кондензирано мляко на вкус.

Наслаждавайте се!

 

Как да си приготвите судено кафе COLD BREW ?

17 юли 2021 COLD BREW -рецепта за студено кафе. Вече е лято и жегите ни обгръщат! А можем ли да се разхладим с кафе? ДА! Прочети повече:

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък

1 юли 2021 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за втора поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“...

Весела Коледа

25 декември 2020 Пекарна за кафе DIO пожелава светла и щастлива Коледа на всички почитатели на кафето!

DIO - Любимото кафе на лъвовете

7 ноември 2020 Пекарна за кафе DIO предлага най-добрите африкански кафета. DIO е одобрено от лъвовете!

Процеси на сушене на кафето

7 ноември 2020 Има три основни процеса по които кафето се суши, това са измит, натурален и меден процес. Washed coffees / Natural / Honey

Отбелязваме Международния ден на кафето

1 октомври 2020 1-ви октомври международен ден на кафето

Върхът на кафето в България, DIO

26 септември 2020 Най-високият връх на кафето в България! DIO покори най-високият връх в България, сърцата на всички, които го опитаха!

Как да изберете Вашето кафе?

13 септември 2020 Няколко идеи как да изберете своето кафе.

Правилното съхранение на кафето запазва неговият аромат

13 септември 2020 Съвет как да съхранявате кафето си.

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!

13 септември 2020 Кампания на Пекарна за кафе DIO за събиране на утайка от кафе.