Nicaragua Pacamara произлиза от кръстоска между сортовете Pacas и Maragogipe. Непълна родословна селекция, извършена от Салвадорския институт за изследване на кафето (ISIC). Отглежда се основно в Ел Салвадор.
Подобен сорт Pacamara вероятно произхожда от естествена кръстоска между Caturra x Maragogipe в Никарагуа. Първоначалните селекции са направени от Никарагуанския институт по земеделски технологии (INTA) през 1976 г. Допълнителни селекции са направени от частни производители в Централна Америка, но сортът никога не е "стабилизиран" и всяка реколта е уникална сама за себе си.
Отличава се с голям размер на зърното. Винаги имам сладка сърцевина в кафета Pacamara, не само че обикновено са огромни зърна (което винаги е ново), но имат и много сладък профил балансиращ се с орехова щира в профила.
Nicaragua Pacamara е с плътно тяло и само намек за киселинност при по-леки точки на печене. Много чиста вкусива линия, изразяваща се в най-добре от средно до тъмно печене. По-леките профили имат известна хладна джазова киселинност, но не развиват приятния орехов/малцов тон достатъчно, за да осигурят хладен баланс. Силната страна на средното ще направи всеки щастлив, кремообразни, по-плътни малцови тонове с намек за сладост. По-тъмното печене придобива силно и по-пълно тяло с атрибутите на този профил,, допълващи нотките на печено.
Вид: Арабика
Сорт: Bourbon-Typica group
Надморска височина: 1200-1300м.
Ниво на изпичане: MEDIUM
Произход: Nicaragua
LOT 24
Процес на сушене: Sun dried
Качество: Специално кафе / Specialty coffee - excellence
SCA SCORE 85
Основни вкусове: Плод, цитрус, подправки, ягода, млечен шоколад, орех, малц.
(Отстъпката важи само за категория кафе.)