BG
BG EN

Процеси на сушене на кафето

Процеси на сушене на кафето

Всички обичаме аромата на кафе, дори и онези, които не са чак толкова запалени в неговото консумиране.

Но, как да разпознаем хубавото кафе?

Нека започнем с това какво представлява кафето. Кафето е растение от род „цъфтящо растение“ (дървесни, храстовидни), семейство „Брошови“. Кафените зърна на практика са костилките на малкото червено плодче, което расте по тези дървета.

Качеството на кафето зависи от няколко основни неща: плантацията от която идва; качеството на конкретната реколта; методът на сушене и не на последно място неговото изпичане. Днес ще разгледаме методите на сушене и тайната на изпичането му.

Методи на сушене на зърната кафе

Има три основни метода по които кафето традиционно се обработва, това са измит, натурален и меден процес. Има алтернативи, но те са както редки, така и типични, характерни за определено място, локални.

Washed coffees / Измити кафета

Принципа при измитите кафета е специалистите да се фокусират единствено върху качествата, които носи зърното. Те търсят вкусовете от вътрешността на ядката, без да търсят развиването й чрез допълнителните вкусове, които се предават отвън от плода.

Вкуса на измитите кафета зависи почти на 100% от това, как зърното е усвоило и развило своите вкусове, естествени захари и хранителни вещества по време на своя вегетационен цикъл. Това означава, че сортовете, почвата, времето, узряването, ферментацията, измиването и изсушаването са абсолютно ключови.

Измитите кафета отразяват както науката за отглеждане на перфектното кафе на зърна, така и факта, че фермерите са неразделна част от изработването на вкуса на кафето. Когато се разглеждат измитите кафета, става очевидно, че страната на произход и условията на околната среда играят жизненоважна роля за добавяне към вкуса.

Това означава, че измитият процес е в състояние да подчертае истинския характер на кафето заради определения произход. Това е и причината, поради която се мият толкова много специализирани кафета.

Natural / Натурално или сухо преработено кафе

Естественият процес, известен още като натурален или сух процес, е метод за обработка на кафето, който произтича от Етиопия. Зърното кафе се оставя на слънце с целия плод, това допълва вкуса на ядката с вкусовете от плода, захари, масла, сокове с цветни и плодови мотиви, които ядката поема от плода допълнително докато изсъхне.

Някои производители казват, че с течение на времето естественият процес се е превърнал в метод с по-ниско качество, който може да доведе до противоречиви вкусове. Това несъответствие често е резултат от сушене на неузрели плодове и побеляване заедно с узрели плодове.

Има обаче много хора сред които и ние от Пекарна за кафе DIO, които от опита си сме стигнали до извода, че този процес всъщност има потенциала да създаде най-вкусните кафета.

Вероятно заради нуждата от много голям опит на фермера и изключително детайлното владеене на процеса на сушене на кафето, този процес няма как да стане за масово производство. А добрите резултати са възможни само за определени производители.

Този процес дава допълнителни вкусове като винен, на черешов ликьор и пр. Това са кафета, които могат да бъдат пити без захар, защото са много сладки, притежават екзотични аромати и при доброто им изпичане стават шедьоври.

Honey / Меден процес

Когато се направи правилно, преработеното с медения процес кафе може буквално да има вкус, сякаш някой е сложил мед, някакъв плод или кафява захар в чашата ви с кафе… Въпреки че името всъщност идва от това колко лепкави се получават зърната по време на обработката. В много отношения този вид кафе се намира на половината път между измито кафе и естественото кафе. При този процес кафето е с плодов вкус, но не толкова натрапчив както при някои кафета с натурален процес Често има по-фонова киселинност от измитите кафета, с интензивна сладост и сложно, комплексно усещане за вкуса.

Процесът с Honey е силно свързан с Коста Рика и през последните години се развиха под категории: жълт, червен, златист, черен и бял Honey. Това отразява способността на този процес да влияе на вкуса и цялостния профил на кафето. Той може да се превърне в силно научен процес, тъй като нивото на слуз, което влияе на сладостта и дълбочината на тялото на кафето се следи и контролира. Обикновено колкото повече плода остава върху зърната, толкова по-сладък е вкусът. И на практика едно от най-хубавите ни кафета в света е Costa Rica HONEY. Това кафе го имаме и в Пекарна за кафе DIO, полагаме особени грижи и техники на печене, за да развием този уникален вкус на черешов ликьор.

Начинът на печене на кафето отключва неговите качества

Процесът на печене на кафето е изключително важен за формирането на един балансиран вкус, в който с лекота се откриват флоралните мотиви в кафето. Също така доброто изпичане развива ароматите на кафето, които на практика са етеричните масла в него.

В България често попадаме на кафета, чийто цвят е тъмен, а зърното стои лъскаво. В повечето случаи ароматите са с ниска интензивност, а вкуса предимно горчив.

Разбира се, всеки пекар на кафе има свой стил на печене, без да вземаме страна как е по-правилно да се пече кафето, ние в Пекарна за кафе DIO сме убедени, че хубавото кафе е светло изпеченото кафе, на което са запазени ароматите и присъщите флорални вкусове.

След изпичането следва охлаждането на кафето, което става принудително с цел бързо да се карамелизират захарите в кафето.

Вече изпеченото кафе следва да се съхранява около 24-48 часа на сухо място, за да узрее и да се освободи напълно аромата си.

Тоест една от тайните на хубавото кафе е как е изпечено и колко време е стояло след изпичането. От нашия опит с кафето можем да кажем, че най-добрите качества на кафето са от 24-тия час след изпичането до максимум три седмици след неговото изпичане. След този период аромата става блед, кафето не прави плътен каймак и вкусовете му стават значително по-бледи.

Ако кафето е и Ваша страст и искате да опитате най-екзотичните вкусове може да разгледате каталога ни с кафета и да поръчате на: https://coffeemarket.bg/

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък (за четвърта поредна година)

29 май 2023 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за четвърта поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“. Защото „екология“ не е просто модерна дума, а начин на мислене, запазващ природата и храната чисти. Нашата цел не е просто да съберем определено количество утайка, кампанията е по-скоро възпитателна за децата, идея за един по-различен начин на мислене и не на последно място да ни накара да се замислим всъщност колко ресурси имаме и колко ресурси пилеем.

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък (за трета поредна година)

26 юни 2022 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за трета поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“. От 1-ви юли до 1-ви октомври можете да донесете пред Пекарна за кафе DIO събраната от Вас утайка от кафе.

Какво означава „Специално кафе” (Specialty coffee)

23 октомври 2021 За пръв път терминът „Специално кафе“ (Specialty coffee) е използван през 1974 г. от Erna Knutsen в соисанието „Tea & Coffee Trade Journal“. Тя използва терминът „специално кафе“, за да опише впечатляващи кафета. При тези оценки е широко приетата дефиницията и скалата за оценка за кафетата, като едно кафе може да се нарече „Специално кафе“ (Specialty coffee) само  ако е оценено с минимум 80 точки или повече по 100-точкова скала. Кафето с оценка 90–100 е оценено Изключително (Outstanding) , кафето с оценка 85–89,99 е оценено с отлично (excellence), а кафето с оценка 80–84,99 е оценено с много добър (Very good).

Кампанията „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!“ завършва с изложба на арт инсталации от чували за кафе

16 октомври 2021 Тази година кампанията за събиране на утайка от кафе, проведена под мотото "Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!" беше закрита с изложбата "Духът на кафето".

Какво е анаеробно кафе и защо има неповторим аромат и вкус

5 септември 2021 Анаеробно кафе е кафе с анаеробен процес на обработка, който се прави веднага след събиране на реколтата кафе от дърветата. Най-общо казано кафето с анаеробен процес е прясно обрано кафе, което се оставя да ферментира в среда без кислород.

Как да си приготвите судено кафе COLD BREW ?

17 юли 2021 COLD BREW -рецепта за студено кафе. Вече е лято и жегите ни обгръщат! А можем ли да се разхладим с кафе? ДА! Прочети повече:

Какво означава RED CATUAI кафе?

17 юли 2021 Какво означава RED CATUAI кафе? Това е специално създаден през 70-те години сорт кафе, използвани са два сорта кафе Mundo Novo и Caturra... Прочетете повече:

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък

1 юли 2021 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за втора поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“...

Весела Коледа

25 декември 2020 Пекарна за кафе DIO пожелава светла и щастлива Коледа на всички почитатели на кафето!

DIO - Любимото кафе на лъвовете

7 ноември 2020 Пекарна за кафе DIO предлага най-добрите африкански кафета. DIO е одобрено от лъвовете!

Отбелязваме Международния ден на кафето

1 октомври 2020 1-ви октомври международен ден на кафето

Върхът на кафето в България, DIO

26 септември 2020 Най-високият връх на кафето в България! DIO покори най-високият връх в България, сърцата на всички, които го опитаха!

Как да изберете Вашето кафе?

13 септември 2020 Няколко идеи как да изберете своето кафе.

Правилното съхранение на кафето запазва неговият аромат

13 септември 2020 Съвет как да съхранявате кафето си.

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!

13 септември 2020 Кампания на Пекарна за кафе DIO за събиране на утайка от кафе.