BG
BG EN

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък (за четвърта поредна година)

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък (за четвърта поредна година)

Тази година избрахме за старт на кампанията 1-ви юни, денят на детето, защото сме длъжни да осигурим бъдеще не децата. Бъдеще в едим по-чист и добър свят.

За четвърта поредна година Пекарна за кафе DIO обединява любителите на кафето от Варна под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!“.

 

На кратко за кампанията

 

Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за четвърта поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“. Защото „екология“ не е просто модерна дума, а начин на мислене, запазващ природата и храната чисти. Нашата цел не е просто да съберем определено количество утайка, кампанията е по-скоро възпитателна за децата, идея за един по-различен начин на мислене и не на последно място да ни накара да се замислим всъщност колко ресурси имаме и колко ресурси пилеем.

 

Утайката от кафе

 

Тя е естествен тор богат на микроелементи и азот, подходяща е за наторяване както на домашни растения, така и на земеделски култури.

През изминалите 3 години събраната утайка от кафе беше вложена в „Слънчевата ферма“, която е био производител на царевица и череши.

Тази година ще бъде събрана третата реколта от череши, която е торена с утайка от кафе. Тоест вече е добита втората реколта чиста храна, плод торен с утайка от кафе и можем с удоволствие да кажем, че това което посяхме преди година днес е можем „да го пожънем“.

 

Как да се включите?

 

От 1-ви юни до 1-ви октомври можете да донесете пред Пекарна за кафе DIO събраната от Вас утайка от кафе в опаковка за многократна употреба (стара кутия), от която да можете да я изсипете в специално подготвеният за целта контейнер за утайка от кафе, който е пред пекарната за кафе.

 

Пекарна за кафе DIO е пункта за събиране, адреса е гр. Варна, кв. Чайка, бл.193.

 

Какво ще се случи с Вашата утайка от кафе?

 

Тя ще бъде транспортирана до „Слънчевата ферма“ където отново ще бъде използвана за естествен тор.

 

Защо го правим? Защо да го направите и Вие?

 

Защо го правим ние? Защото DIO е не само отношение към кафето, но и към хората. Защото DIO e първата пекарна а специално кафе в гр. Варна и като такава е вдъхновение за много любители на кафето и е еталон за подражание :).

 

Защо да го направите и Вие? Защото хората повярвали в DIO са интелигентни и мислещи хора, които обичат предизвикателството на живота да бъдат добри хора!

Очакваме Ви в Пекарна за кафе DIO

Гр. Варна, кв. Чайка бл.193

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък (за трета поредна година)

26 юни 2022 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за трета поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“. От 1-ви юли до 1-ви октомври можете да донесете пред Пекарна за кафе DIO събраната от Вас утайка от кафе.

Какво означава „Специално кафе” (Specialty coffee)

23 октомври 2021 За пръв път терминът „Специално кафе“ (Specialty coffee) е използван през 1974 г. от Erna Knutsen в соисанието „Tea & Coffee Trade Journal“. Тя използва терминът „специално кафе“, за да опише впечатляващи кафета. При тези оценки е широко приетата дефиницията и скалата за оценка за кафетата, като едно кафе може да се нарече „Специално кафе“ (Specialty coffee) само  ако е оценено с минимум 80 точки или повече по 100-точкова скала. Кафето с оценка 90–100 е оценено Изключително (Outstanding) , кафето с оценка 85–89,99 е оценено с отлично (excellence), а кафето с оценка 80–84,99 е оценено с много добър (Very good).

Кампанията „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!“ завършва с изложба на арт инсталации от чували за кафе

16 октомври 2021 Тази година кампанията за събиране на утайка от кафе, проведена под мотото "Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!" беше закрита с изложбата "Духът на кафето".

Какво е анаеробно кафе и защо има неповторим аромат и вкус

5 септември 2021 Анаеробно кафе е кафе с анаеробен процес на обработка, който се прави веднага след събиране на реколтата кафе от дърветата. Най-общо казано кафето с анаеробен процес е прясно обрано кафе, което се оставя да ферментира в среда без кислород.

Как да си приготвите судено кафе COLD BREW ?

17 юли 2021 COLD BREW -рецепта за студено кафе. Вече е лято и жегите ни обгръщат! А можем ли да се разхладим с кафе? ДА! Прочети повече:

Какво означава RED CATUAI кафе?

17 юли 2021 Какво означава RED CATUAI кафе? Това е специално създаден през 70-те години сорт кафе, използвани са два сорта кафе Mundo Novo и Caturra... Прочетете повече:

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък

1 юли 2021 Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за втора поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“...

Весела Коледа

25 декември 2020 Пекарна за кафе DIO пожелава светла и щастлива Коледа на всички почитатели на кафето!

DIO - Любимото кафе на лъвовете

7 ноември 2020 Пекарна за кафе DIO предлага най-добрите африкански кафета. DIO е одобрено от лъвовете!

Процеси на сушене на кафето

7 ноември 2020 Има три основни процеса по които кафето се суши, това са измит, натурален и меден процес. Washed coffees / Natural / Honey

Отбелязваме Международния ден на кафето

1 октомври 2020 1-ви октомври международен ден на кафето

Върхът на кафето в България, DIO

26 септември 2020 Най-високият връх на кафето в България! DIO покори най-високият връх в България, сърцата на всички, които го опитаха!

Как да изберете Вашето кафе?

13 септември 2020 Няколко идеи как да изберете своето кафе.

Правилното съхранение на кафето запазва неговият аромат

13 септември 2020 Съвет как да съхранявате кафето си.

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!

13 септември 2020 Кампания на Пекарна за кафе DIO за събиране на утайка от кафе.