Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък

Тази година избрахме за старт на кампанията 1-ви юли когато се посреща юлското утро, което е една модерна българска традиция започнала през 80-те години именно във Варна. Тя представлява символичното посрещане на изгрева и носи символиката на ново начало и очакване на по-добро бъдеще.

И за да имат нашите деца наистина по-добро бъдеще в един по-чист свят, DIO обединява любителите на кафето от Варна под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“.

 

На кратко за кампанията

 

Кампанията за събиране на утайка от кафе я организираме за втора поредна година, отново под мотото „Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък“, но този път с фокус върху бъдещето на децата. Защото „екология“ не е просто модерна дума, а начин на мислене, запазващ природата и храната чисти.

 

Утайката от кафе

 

Тя е естествен тор богат на микроелементи и азот, подходяща е за наторяване както на домашни растения, така и на земеделски култури.

Миналата година събраната утайка от кафе беше вложена в „Слънчевата ферма“, която е био производител на царевица.

Тази година ще бъде събрана първата реколта от сладка царевица, която е торена с утайка от кафе. Тоест вече е добита първата реколта чиста храна, зеленчук торен с утайка от кафе и можем с удоволствие да кажем, че това което посяхме преди година днес е можем „да го пожънем“.

 

Как да се включите?

 

Просто от 8:00 часа на 1-ви юли до 1-ви октомври можете да донесете пред Пекарна за кафе DIO събраната от Вас утайка от кафе в опаковка за многократна употреба (стара кутия), от която да можете да я изсипете в специално подготвените за целта контейнери за утайка от кафе, които са пред пекарната за кафе.

 

Пекарна за кафе DIO е пункта за събиране, адреса е гр. Варна, кв. Чайка, бл.193.

 

Какво ще се случи с Вашата утайка от кафе?

 

Тя ще бъде транспортирана до „Слънчевата ферма“ където отново ще бъде използвана за естествено наторяване, като тази година утайката от кафе ще се използва освен за торене на био царевица и за торене на био черешова градина.

 

Защо го правим? Защо да го направите и Вие?

 

Защо го правим ние? Защото DIO е отношение към кафето и хората. Защото DIO e първата крафт пекарна в гр. Варна и като такава е вдъхновение за много фенове на кафето и е еталон за подражание :).

 

Защо да го направите и Вие? Защото хората повярвали в DIO са интелигентни и мислещи хора, които обичат предизвикателството на живота да бъдат добри хора! Защото искат да бъдат различни, да бъдат достойни.

Очакваме Ви в Пекарна за кафе DIO

Гр. Варна, кв. Чайка бл.193

 

 

 

Какво е анаеробно кафе и защо има неповторим аромат и вкус

5 септември 2021 Анаеробно кафе е кафе с анаеробен процес на обработка, който се прави веднага след събиране на реколтата кафе от дърветата. Най-общо казано кафето с анаеробен процес е прясно обрано кафе, което се оставя да ферментира в среда без кислород.

Как да си приготвите судено кафе COLD BREW ?

17 юли 2021 COLD BREW -рецепта за студено кафе. Вече е лято и жегите ни обгръщат! А можем ли да се разхладим с кафе? ДА! Прочети повече:

Какво означава RED CATUAI кафе?

17 юли 2021 Какво означава RED CATUAI кафе? Това е специално създаден през 70-те години сорт кафе, използвани са два сорта кафе Mundo Novo и Caturra... Прочетете повече:

Весела Коледа

25 декември 2020 Пекарна за кафе DIO пожелава светла и щастлива Коледа на всички почитатели на кафето!

DIO - Любимото кафе на лъвовете

7 ноември 2020 Пекарна за кафе DIO предлага най-добрите африкански кафета. DIO е одобрено от лъвовете!

Процеси на сушене на кафето

7 ноември 2020 Има три основни процеса по които кафето се суши, това са измит, натурален и меден процес. Washed coffees / Natural / Honey

Отбелязваме Международния ден на кафето

1 октомври 2020 1-ви октомври международен ден на кафето

Върхът на кафето в България, DIO

26 септември 2020 Най-високият връх на кафето в България! DIO покори най-високият връх в България, сърцата на всички, които го опитаха!

Как да изберете Вашето кафе?

13 септември 2020 Няколко идеи как да изберете своето кафе.

Правилното съхранение на кафето запазва неговият аромат

13 септември 2020 Съвет как да съхранявате кафето си.

Утайката от кафе е ресурс, а не отпадък!

13 септември 2020 Кампания на Пекарна за кафе DIO за събиране на утайка от кафе.